Archeologický výskum unikátnej drevenej hrobky v Poprade sa chýli k záveru

13.10.2006 Poprad

Poprad 13. októbra (TASR) - Archeologický výskum unikátnej drevenej hrobky zo 4. storočia nášho letopočtu, ktorú objavili pri výstavbe priemyselného parku v ...
Poprad 13. októbra (TASR) - Archeologický výskum unikátnej drevenej hrobky zo 4. storočia nášho letopočtu, ktorú objavili pri výstavbe priemyselného parku v Poprade-Matejovciach, sa chýli k záveru.

\"Dostali sme sa na dno hrobky, koncom októbra bude veľká medzinárodná komisia, kde predstavíme výsledky, ktoré sme dosiahli, \" konštatoval archeológ Peter Roth z Podtatranského múzea v Poprade.
Hrobka bola vykradnutá. Vzácnejšie veci vykrádači odniesli, ale \"našli sa veľmi vzácne drevené predmety, ktoré sa spravidla nezachovajú, napríklad časti nábytku, ale aj keramika, textil, dokonca tri drevené lopaty vykrádačov\". Vykrádači sa dostali do hrobky pravdepodobne krátko po jej vybudovaní, keďže \"dnu vnikli cez oficiálny vchod, a teda museli vedieť ako na to, \" spresnil Roth pre TASR.
Archeologický výskum hrobky v areáli priemyselného parku potrvá asi do polovice novembra, následne stavbu rozoberú, zakonzervujú a umiestnia v areáli Podtatranského múzea, kde bude prístupná verejnosti.
 

Vyberte región